Els conductors d’Autobusos de TMB fan màxim responsable de les vagues per Nadal a Jordi Hereu, Alcalde de Barcelona
La irresponsabilitat i la intransigència de Jordi Hereu, Alcalde de Barcelona, i de Assumpta Escarp, Presidenta de TMB no ha deixat cap altra possibilitat als treballadors que la continuació de la mobilització començada el passat 21 de novembre.
Els conductors d’Autobusos de TMB fan màxim responsable de les vagues per Nadal a Jordi Hereu, Alcalde de Barcelona

La irresponsabilitat i la intransigència de Jordi Hereu, Alcalde de Barcelona, i de Assumpta Escarp, Presidenta de TMB no ha deixat cap altra possibilitat als treballadors que la continuació de la mobilització començada el passat 21 de novembre.

Així doncs, el 21, 22, 23 i 24 de desembre i el 2, 3 i 4 de gener, els conductors/es d’autobusos de TMB realitzaran una vagues de 24 hores per mostrar els seu descontent per la manca de descansos i per reclamar dos dies de descans setmanals.

Sembla que l’Ajuntament i TMB no han aprés rés de la crisi de Rodalies, esperant amb un silenci i un despreci absolut a que la situació de manca de descansos a autobusos de TMB acabés explotant i perjudicant a l’usuari del transport públic. Els hi demanem que rectifiquin.

És important remarcar que les mentides que la Direcció de TMB està exposant en els seus comunicats de premsa només estan escalfant encara més la situació :

1º Mentida : Diuen que estem demanant un increment salarial.
La veritat : Els conductors/es estem reclamant des de fa mesos una solució a la manca de descansos, que passa per poder tenir dos dies de descans setmanal.

2º Mentida : Diuen que tenim un conveni acceptat.
La veritat : Els conductors/es van votar en referèndum majoritariament que no volian aquest conveni abans de que es signés. A pesar de tot, UGT, CCOO i SIT el van signar. D’aquí ve la crisi actual. Un conveni signat en contra de la voluntat de la majoria de la plantilla.

3º Mentida : Diuen que la majoria del Comitè d’empresa no dona suport a aquestes reclamacions.
La veritat : A dia d’avui, la CGT té la Presidència del Comitè d’empresa i ACTUB la Vicepresidència.
Les properes vagues estan convocades per ACTUB, CGT i delegats del SIT. CCOO i UGT ja han dit públicament que donaran suport a les mobilitzacions de Nadal.

Volem recordar que el col•lectiu de conductors de TMB treballa sis dies a la setmana, comença i acaba la seva jornada laboral en dos llocs diferents de la ciutat i tots els conductors i conductores suplents coneixen el seu horari i la linea en la que han de conduir el dia següent només amb un dia d’antelació.

El col•lectiu de conductors/es realitza només 5 dies de descans al mes.

El conductors i conductores d’Autobusos de TMB treballen a l’any : 1690 hores efectives, 83 hores de presencia mínimes, 80 hores extres obligatòries, 7 dies de feina en festes oficials, temps partit, etc. Treballem 251 dies a l’any, més les festes oficials, quan la mitjana al sector és de 220 dies a l’any.

Aquesta situació de manca de descans està provocant :

1. Una concil•liciació de vida familiar i laboral molt difícil de dur a terme. No és una casualitat que cada cop són més els treballadors i treballadores que s agafen la reducció de jornada per fill, com una manera de poder estar més amb els seus.
Una altra dada que confirma aquesta mancança de conciliació familiar és l’augment considerable de companys i companyes que agafen alguns dels seus 20 dies de permís no retribuït, ajustant-se el cinturó per poder estar més amb la família.

2. Un alt nivell de tensió entre els conductors i conductores que ha fet disparar totes les alarmes pel nivell d’agressions que patim com a col•lectiu. El complicat tràfic de la ciutat, la tardança entre Autobusos deguda a la gestió de segons quines línies, fent que la desesperació d’alguna gent es tradueixi en agressivitat i la pèrdua del respecte cap a la figura del conductor, ha derivat en agressions cap al conductor i conductora. (35 agressions físiques al 2006, 32 fins al dia d’avui. En relació a les agressions verbals no hi ha constància, però sabem que són diàries).

3. L alt nivell de baixes per qüestions psicològiques (depressió, ansietat, etc.). Segons l’Informe de Salut de l’any 2002-2004, les enfermetats psicològiques eren la segona causa de baixes a l’empresa, després de les muscoesqueletiques. A dia d’avui encara no tenim dades de l’Informe del 2004-2006.


Fuente: Secretaria de Relacions amb el Mitjans de Comunicació CGT Catalunya