El baròmetre del CIS corresponent al mes de març evidència un lleu augment del pessimisme sobre la situació econòmica.A un 58,8 % dels espanyols no li agrada res l’augment de l’edat de jubilació als 67 anys, mentres que un altre 20,6% es mostra molt poc d’acord amb la mesura.

El baròmetre del CIS corresponent al mes de març evidència un lleu augment del pessimisme sobre la situació econòmica.A un 58,8 % dels espanyols no li agrada res l’augment de l’edat de jubilació als 67 anys, mentres que un altre 20,6% es mostra molt poc d’acord amb la mesura. Així es desprén de l’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent al mes de març, que pregunta, entre una altra qüestions per la reforma de les pensions.

 A més, el 45 % tampoc està d’acord amb què s’amplie a 25 anys el període sobre el qual es calcula la pensió i e 24%, molt poc d’acord. Estes són les dos principals mesures de la reforma de pensions pactada pel Govern i els agents socials, acord que en termes generals és qualificat amb un zero (en una escala de zero a deu) per la majoria dels enquestats, el 26,5 %.

De la resta de mesures incloses en la reforma, també un percentatge majoritari, el 28,8 %, rebutja l’augment de 35 a 37 anys de la vida laboral necessària per a cobrar el cent per cent de la pensió.

Al contrari, hi ha dos mesures que han sigut ben rebudes, ja que més del 80 % dels enquestats estan «molt d’acord» o «prou d’acord» que es reconeguen nou mesos de cotització per fill a les treballadores de baixa per maternitat.

Així mateix, prop del 76 % està «molt d’acord» o «prou d’acord» que es reconeguen les pràctiques dels becaris com a període cotitzat fins a un màxim de dos anys.
La desocupació que no cessa

Quant als assumptes que més preocupen als espanyols, la desocupació continua ocupant el primer lloc en eixa llista per al 81,8% dels ciutadans. El baròmetre confirma, un mes més, el pessimisme dels espanyols sobre la marxa de l’economia: el 79,5% travessa una situació «roïna o molt roïna»; només l’1,7 la qualifica de «bona» o «molt bona

Després del rècord de la dècada que va aconseguir la desocupació en el baròmetre de febrer, quan va ser mencionat com el major problema del país pel 83,9%, en l’enquesta de març el percentatge ha descendit lleugerament, fins al 81,8, seguit dels problemes econòmics (51,3%) i la classe política (20,2%).

També hi ha més pessimisme de cara al futur, perquè són més els que pensen que empitjorarà (el 31 % e al 30,5% de febrer) i menys el que creuen que anirà a millor d’ací a un any (el 18,8% enfront del 20%).
Documentos relacionados