La CGT és el triple de la mitjana de Catalunya
accidents · Els treballadors afirmen que tenen una sinistralitat que és el triple de la mitjana catalana examen · Suspenen 168 aspirants a jardiners perquè el tribunal va considerar que no sabien escombrar
La CGT és el triple de la mitjana de Catalunya

accidents · Els treballadors afirmen que tenen una sinistralitat que és el triple de la mitjana catalana examen · Suspenen 168 aspirants a jardiners perquè el tribunal va considerar que no sabien escombrar

Per a la setmana entrant preparen noves mobilitzacions. I van… L’ última fins ara va ser la del 2 d’octubre, quan un grup de treballadors de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona es van concentrar davant dels jutjats socials per denunciar la sinistralitat laboral que pateix l’empresa, que segons la CGT és el triple de la mitjana de Catalunya. La concentració es va fer davant del número 52 de la ronda de San Pere aprofitant que a l’interior es jutjava el cas d’un jardiner amb lesions cervicals per haver utilitzat durant massa temps una màquina que ja tenia altres creus negres al llom. En el pensament de tots, els que es manifestaven a fora i els qui feien costat al que compareixia davant del magistrat, hi havia el record d’un altre treballador, de 49 anys, mort el juliol al parc de Diagonal Mar pel que els companys consideren que va ser una negligència empresarial.

Mentrestant, a l’altra punta de la ciutat, a la seu del districte de Nou Barris, el comitè d’empresa de Parcs i Jardins lliurava al registre general un escrit dirigit a l’alcalde per «transmetre-li la seva preocupació» per una oferta publica per a 30 peons de jardineria que de moment s’ha acabat com el rosari de l’aurora i amb denúncies de favoritisme i nepotisme. Aquests dos conflictes són, per ara, les últimes batalles domèstiques d’un institut municipal que va arribar a ser molt prestigiós però que des de fa deu anys viu immers en lluites intestines que es tradueixen de cara al públic en protestes -a vegades tan sonades com escalar la façana de la seu institucional- i a boicotejar els actes que presideix la tinenta d’alcalde Imma Mayol, que també és la regidora responsable de Parcs. Els conflictes entre empresa i treballadors van començar quan el gerent de l’Institut era Antoni Falcón i han continuat durant el mandat d’Imma Mayol, que és quan el comitè d’empresa ha acusat la direcció de privatitzar l’empresa. Abans de l’estiu la mala maror va arribar al plenari municipal i malgrat l’agror del debat va fer riure el públic i la premsa que ocupaven les tribunes perquè l’afer a debatre s’ho valia. En aquella ocasió l’arma llancívola va ser uns anoracs vermells que Parcs i Jardins havia comprat per als directius i que costaven l’equivalent a 300 euros i aquest cost el va justificar la regidora dient que eren comprats a «comerç just», que com tothom sap és el comerç més car que hi ha. L’oposició va considerar que aquest import era una exageració i ja en els passadissos un regidor de l’equip de govern va exclamar, ben enrabiat, que si algú necessitava un bon anorac eren els peons per treballar i no els directius per anar a visitar obres.

Acusacions greus

Immediatament després de l’escàndol del plenari, va esclatar l’afer dels exàmens per cobrir places de peons. Es van presentar 212 aspirants i d’aquests la majoria eren titulats en jardineria per l’Escola Rubio i Tudurí. Quasi tots van superar el psicotècnic, un examen teòric, la prova de català i dues proves pràctiques i específiques de l’ofici de jardiner (cavar i palejar) però quan els va tocar escombrar fulles seques, van suspendre. De 212 aspirants, en van suspendre 168 i d’aquests, 80 van treure només entre zero i dos punts. Una qualificació que el comitè d’empresa va considerar humiliant. L’afer té torna : 56 dels suspesos estaven treballant en el moment de les proves a Parcs i Jardins, amb un contracte eventual, escombrant a més de regar, desbrossar, palejar, plantar i podar. Entre els rebutjats hi ha els 42 aspirants del torn d’integració, és a dir, les persones amb minusvalideses, malgrat que totes tenien experiència acreditada. També van suspendre 68 de les 74 dones que es van presentar. A més, s’han denunciat dos possibles casos de nepotisme. El 20 de setembre un tribunal intern va ratificar les puntuacions i ara els treballadors apel·len a l’alcalde.
Botons


Fuente: Maria Favà / AVUI